Somatika

Somatika je učni proces, pri katerem s pomočjo zavestnega izvajanja počasnih in rahlih gibov zaznavamo in odpravljamo izredno pogost pojav pri človeku, ki se imenuje senzorno-motorična amnezija (SMA).

Senzorno-motorična amnezija (SMA)

SMA je telesno stanje, v katerem so določene mišice oziroma mišične skupine delno ali v celoti zakrčene, naši možgani, ki nadzirajo delovanje mišic, pa te zakrčenosti ne zaznajo in je posledično ne morejo sprostiti. Z drugimi besedami, določenih mišic ali sklopov mišičja ne moremo več občutiti in zavestno nadzirati. Tudi če nam nekdo razloži, da nezavedno stiskamo mišice, jih mi več ne moremo po svoji volji sprostiti. Ker pa je ta pojav nepoznan in neozdravljiv v okvirih tradicionalne medicine, se stanje zakrčenih mišic v telesu vleče leta ali celo desetletja, kar pripelje do kroničnih bolečin, poškodb in okvar v telesu.

DSC03949.jpg

Kako se pojavi SMA?

Glavna razloga na razvoj SMA sta izpostavljenost stresu ter poškodbe

Naše telo se na poškodbe  ter stresne situacije odzove z eno univerzalno reakcijo – z zakrčenjem določenih mišic ali mišičnih skupin. Na ta način zavarujemo poškodovan del telesa, ali pa vitalne organe zaščitimo pred posledicami preteče nevarnosti. To je refleksni odziv telesa, katerega se ne zavedamo in nad njim nimamo kontrole. In ravno zato, ker teh procesov v sebi ne čutimo in se jih ne zavedamo, se zgodi, da prizadete mišice ostanejo zakrčene tudi po tem, ko nevarnost mine, oziroma se poškodba zaceli. Prizadete mišice se navadijo biti napete in mi to sprejmemo kot normalno telesno stanje ter počasi pozabimo, kako je čutiti mišice, ko so le-te popolnoma sproščene. Ko se to zgodi, smo delno ali v celoti izgubili sposobnost zaznavanja ter kontrolo nad temi mišicami, kar posledično vpliva na način kako se gibljemo in kako se v svojem telesu počutimo.

Kako odpravimo SMA

Izvajanje preprostih somatskih gibalnih vzorcev nam omogoča, da najprej začutimo oziroma zaznamo vpliv SENZORNO MOTORIČNE AMNEZIJE na lastnem telesu, nato pa ta pojav postopoma odpravimo. To pomeni, da najprej znova začutimo zakrčene mišice v telesu in si s tem povrnemo nadzor nad njimi, nato pa jih na prijeten način in popolnoma brez napora sprostimo. S tem povrnemo telo v naravno, sproščeno stanje, bolečine, utrujenost in nelagodja izginejo, spet udobno sedimo in ležimo, izboljša se spanje, gibanje pa postane prijetno in lahkotno. Skratka, spet se počutimo mladostno in uživamo v življenju!

Somatike se lahko poslužujemo priložnostno, ko začutimo, da se je stresa v obliki napetih in bolečih mišic nabralo preveč in želimo to telesno napetost sprostiti, lahko pa jo izvajamo vsakodnevno in tako sproti odpravljamo mišično napetost ter tako ohranjamo odlično počutje iz dneva v dan.

Posledice SMA:

Mišična izčrpanost, razdraženost ter bolečine

Bolečina se razvije v tako mišicah, ki so zaradi SMA zakrčene, kot tudi v sproščenih mišicah, katerih delovanje še imamo pod zavestno kontrolo.

Glede na to, da SMA v telesu deluje leta ali celo desetletja in mi ves ta čas držimo določene mišice v nezavednem krču, je povsem normalno, da se slednje izčrpajo. Tako mišice prizadete s senzorno motorično amnezijo postanejo šibke, razdražene in začnejo boleti. Klasičen primer tega so bolečine v križu ali ramenih.

Pogosto pa se zgodi, da nas ne bolijo mišice prizadete s SMA, ampak njim nasprotne mišice. Recimo, da imamo kronično zakrčene mišice prednjega dela trupa. Te naš prsni koš vlečejo proti medenici in nas zvijajo v klopčič oz. mas upogibajo naprej. V tem primeru morajo mišice v zgornjem delu hrbta ter v vratu opravljati veliko več dela, če želimo, da bo naša glava stala pokonci in da bomo normalno gledali predse. Tako se zaradi pretiranega napora razvije bolečina v hrbtu ter vratu, ki pa neposredno nista prizadeta s senzorno motorično amnezijo.

Low-back-pain-Bentleigh.jpg

Obraba in bolečine v sklepih

Če senzorno motorična amnezija prizadene bočne mišice in so slednje na eni strani telesa bolj napete kot na drugi, se začnemo malenkost nagibati na eno stran. S tem se nam poruši ravnotežje, kar povzroči, da teža našega telesa ni enakomerno razporejena in določeni sklepi nosijo večje breme kot ga lahko zdržijo. To sčasoma privede do obrabe preobremenjenih sklepov, kar se odrazi v slabši mobilnosti sklepov in bolečinah. Zaradi tega pojava ima danes toliko ljudi umetne kolke in kolena.

2019-04-07 17.24.12.jpg

Utrujenost, slabo počutje, glavoboli

Do utrujenosti pride zaradi dveh poglavitnih razlogov. Prvi, bolj očiten razlog smo že omenili, in sicer gre za neprestano stiskanje mišic. Za to porabimo veliko energije in smo posledično vse bolj utrujeni. Tu naj omenim še to, da se mišična napetost ohranja tudi med tem, ko spimo, zato se ljudje zbujajo nenaspani in »trdi«.

Drug razlog za pomanjkanje energije pa je zakrčenost mišic prsnega koša. Ta pojav nam onemogoča normalno dihanje, kar pomeni, da naš organizem ne dobi dovolj kisika. Pomanjkanje kisika pa ni le razlog za utrujenost, temveč je zelo pogosto glavni razlog za glavobole.